Skip to main content

Jak wymazać swój iPad przed sprzedażą

Ten błyszczący iPad kupiony zaledwie rok lub dwa lata temu nie jest tak lśniący jak nowy model, który właśnie wyszedł, więc zdecydowałeś się wymienić iPada i uaktualnić do najnowszej wersji, a może zdecydowałeś się na przejdź na tablet z systemem Android lub Windows

Zanim pośpieszysz do sklepu, który akceptuje transakcje lub rozpoczynasz pakowanie starego iPada, aby wysłać go do witryny takiej jak Gazelle, musisz wykonać kilka ważnych kroków, aby upewnić się, że Twoje dane osobowe zostały usunięte, aby niedoszli przestępcy lub inni poszukiwacze ciekawostek nie otrzymali twoich informacji.

Upewnij się, że masz dobrą kopię zapasową swoich danych

Jeśli decydujesz się na nowego iPada, powinieneś upewnić się, że masz dobrą kopię zapasową swoich dokumentów, ustawień i innych danych w iCloud. Umożliwi to płynne przejście do nowego iPada, umożliwiając łatwe przywracanie wszystkich plików po uruchomieniu nowego.

Przed uruchomieniem ostatecznej kopii zapasowej możesz upewnić się, że Twoje urządzenie wyjściowe ma najnowszą i najlepszą wersję iOS, pomoże to uniknąć potencjalnych problemów z niezgodnością wersji, ponieważ Twój nowy iPad będzie prawdopodobnie fabrycznie wyposażony w najnowszą wersję iOS. Możesz uaktualnić swój system iOS, przechodząc do "Ustawienia"> "Ogólne"> "Aktualizacja oprogramowania" i sprawdzając nową aktualizację.

Aby wykonać kopię zapasową iPada na iCloud przed przetarciem jego danych:

1. Dotknij ikony "Ustawienia".

2. Wybierz "iCloud" z lewej strony ekranu.

3. Wybierz "Backup and Storage" i wybierz "Backup Now".

Po zakończeniu tworzenia kopii zapasowej sprawdź samą dolną część ekranu, aby upewnić się, że została utworzona kopia zapasowa. Powinieneś również sprawdzić zawartość kopii zapasowej, wybierając kopię zapasową iPada z sekcji "Ostatnie kopie zapasowe" na ekranie.

Wymaż wszystkie swoje dane z iPada

Najważniejszą częścią przygotowywania iPada na sprzedaż jest upewnienie się, że wszystkie ślady zostały usunięte z niego. Nigdy nie sprzedawaj ani nie oddawaj iPada bez uprzedniego wyczyszczenia danych.

Aby wymazać dane swojego iPada:

1. Dotknij ikony Ustawienia.

2. Wybierz menu "Ogólne".

3. Wybierz "Resetuj".

4. Stuknij w "Erase All Content and Settings".

5. Jeśli masz włączony kod dostępu (kod odblokowujący), zostaniesz poproszony o podanie hasła. Wprowadź swoje hasło.

4. Jeśli masz włączone ograniczenia, zostaniesz poproszony o podanie kodu ograniczenia. Wprowadź swoje hasło ograniczenia.

5. Wybierz "Erase", gdy pojawi się okno podręczne.

6. Zostaniesz poproszony o potwierdzenie usunięcia po raz drugi. Wybierz "Erase" ponownie, aby rozpocząć proces kasowania danych.

W zależności od wersji systemu iOS załadowanej na iPada może pojawić się monit o podanie hasła do konta Apple ID w celu odłączenia iPada od konta. Aby wykonać ten krok, musisz mieć dostęp do Internetu (przez Wi-Fi lub połączenie komórkowe).

Gdy rozpocznie się proces czyszczenia i resetowania, ekran zgaśnie na kilka minut, gdy Twój iPad przetrze dane osobowe i przywróci iPada do ustawień fabrycznych. Prawdopodobnie zobaczysz pasek postępu pokazujący status procesu czyszczenia i resetowania. Po zakończeniu procesu przez iPada zobaczysz ekran powitalny "Witaj" lub "Witamy", tak jakbyś pierwszy raz konfigurował iPada.

Jeśli nie widzisz ekranu "Witaj" lub "Witamy", coś w procesie czyszczenia nie działa poprawnie i musisz powtórzyć proces ponownie. Nieprzestrzeganie tego może spowodować, że ktokolwiek uzyska iPada, będzie miał dostęp do twoich danych osobowych i danych, które na nim pozostały.