Skip to main content

Jak zabezpieczyć swoją oś czasu na Facebooku

W nowej osi czasu na Facebooku jest dużo zamieszania. Nowa oś czasu na Facebooku sprawia, że ​​Twój profil wygląda o wiele bardziej gazetowo i pozwala w mgnieniu oka rzucić okiem na pamięć.

Przed dodaniem osi czasu na Facebooku można było przejść do przeszłości Facebooka, klikając link "starsze wpisy" lub przewijając w dół na dole strony i czekając na funkcję automatycznego odświeżania, aby pobrać starszą zawartość. Oś czasu na Facebooku ma teraz wygodną listę lat po prawej stronie ekranu. Pozwala łatwo przejść do dowolnej chwili w historii na Facebooku.

Jakie są zatem implikacje związane z bezpieczeństwem i prywatnością na osi czasu Facebooka? Przede wszystkim oś czasu pozwala znajomym i, w zależności od ustawień prywatności, pełne nieznajomych zobaczyć cyfrową, kompleksową historię swojego życia.

Organy ścigania, potencjalni pracodawcy, prześladowcy i inni, którzy przeglądają profile na Facebooku, z pewnością polubią oś czasu, ponieważ z łatwością mogą poruszać się po historii życia.

Chociaż większość istniejących ustawień prywatności jest zachowywana w widoku Oś czasu, istnieją pewne ustawienia, które możesz chcieć zmienić, aby były bezpieczniejsze.

Rzućmy okiem na kilka kroków, które możesz wykonać, aby Twoja oś czasu na Facebooku była trochę bezpieczniejsza i bardziej prywatna.

Wszystkie wcześniejsze posty na twojej osi czasu są dostępne tylko dla przyjaciół

Gdy po raz pierwszy korzystasz z Facebooka, możesz mieć bardziej zrelaksowane ustawienia prywatności niż teraz. W rezultacie niektóre z twoich starszych wpisów mogą być bardziej publiczne niż chcesz, szczególnie, że oś czasu pozwala z łatwością nawigować po starszych postach.

Zamiast sprawdzać status prywatności każdego posta, Facebook ma funkcję "Ogranicz odbiorców do poprzednich postów". Ten przycisk zmieni wszystkie poprzednie posty z ich bieżącego stanu na "Tylko dla znajomych". To globalna zmiana, która może wpłynąć na zdjęcia, filmy i inne posty, które uprzednio upubliczniliście. Te elementy będą teraz "Tylko dla przyjaciół", ale jeśli znajomi zostaną w nich oznaczeni, przyjaciele znajomych nadal będą mogli je zobaczyć.

Aby włączyć funkcję "Ograniczanie dostępu do odbiorców postów":

1. Zaloguj się na Facebooku i kliknij strzałkę w prawym górnym rogu strony.

2. Wybierz "Ustawienia prywatności" z rozwijanego menu.

3. Kliknij link "Zarządzaj dostępnością postów".

Zostanie wyświetlone ostrzeżenie, które stwierdza: "Jeśli użyjesz tego narzędzia, treść Twojej osi czasu, którą udostępniłeś znajomym lub publiczności, zmieni się na Przyjaciół. Pamiętaj: osoby oznaczone tagiem i ich znajomi mogą widzieć te posty także." Daje Ci również pewność, że masz możliwość indywidualnej zmiany odbiorców swoich postów.

4. Kliknij przycisk "Ogranicz stare posty", aby potwierdzić zmianę uprawnień.

Ustaw domyślne ustawienie prywatności dla przyszłych postów osi czasu

Za każdym razem, gdy publikujesz coś na Facebooku na osi czasu lub w inny sposób, używane są domyślne uprawnienia do publikowania. Jeśli na przykład Twoje ustawienie domyślne dotyczy tylko znajomych i publikujesz aktualizację statusu, tylko znajomi będą mogli zobaczyć aktualizację statusu na osi czasu. Możesz dostosować domyślne ustawienia wszystkich przyszłych wpisów w menu ustawień prywatności. Oto jak to zrobić:

1. Kliknij strzałkę w prawym górnym rogu ekranu i wybierz "Ustawienia prywatności" z rozwijanego menu.

2. Na środku strony pojawi się sekcja zatytułowana "Kontroluj domyślną prywatność", wybierz "Przyjaciele" lub "Niestandardowy", aby wybrać osoby lub listy grup. Radzę ci NIE wybierać "publicznego", ponieważ pozwala to światu zobaczyć wszystkie twoje przyszłe posty.

Rozważ Włączenie przeglądu osi czasu i funkcji przeglądu znaczników

Są rzeczy, których nigdy nie powinieneś publikować na Facebooku. Czy nie byłoby miło, gdybyś mógł zdecydować, czy chcesz, aby coś pojawiło się na Twojej Osi czasu, zanim zostało opublikowane? Na przykład, możesz nie chcieć być oznaczony na wszystkich zdjęciach na wieczorze kawalerskim, gdzie sprawy wymykają się spod kontroli, lub możesz chcieć zapobiec temu brudnemu dowcipowi, który twój przyjaciel musiał opublikować na swojej ścianie. Dzięki przeglądowi osi czasu i funkcjom oceniania tagów możesz zdecydować, czy chcesz opublikować post, zanim pojawi się na Twojej Osi czasu. Oto jak to skonfigurować:

  1. Kliknij strzałkę w prawym górnym rogu ekranu i wybierz "Ustawienia prywatności" z menu rozwijanego.
  2. Kliknij link "Edytuj ustawienia" w sekcji "Jak działają tagi".
  3. Z wyskakującego menu, które się pojawi, kliknij link "Wył.".
  4. Kliknij przycisk "Wyłączony" w wyskakującym okienku i ustaw "Włączone".
  5. Kliknij przycisk "Wstecz" u dołu wyskakującego okna.
  6. Wybierz link "Wył.>" Z wyskakującego okienka "Przegląd znaczników" i powtórz powyższe kroki, aby włączyć Podgląd znacznika.

Ponieważ funkcja osi czasu na Facebooku dojrzewa, prawdopodobnie zostaną dodane lub zmienione inne ustawienia prywatności. Powinieneś sprawdzać swoją stronę Ustawienia prywatności co jakiś czas, aby zobaczyć, co nowego.

Zajrzyj na naszą stronę na temat bezpieczeństwa, prywatności i bezpieczeństwa na Facebooku, aby uzyskać więcej artykułów o tym, jak zachować bezpieczeństwo na Facebooku. Podpowiemy Ci, jak unikać oszustw na Facebooku i pokażemy, jak powiedzieć znajomemu z Facebooka z Hackera na Facebooku

Więcej zasobów zabezpieczeń Facebooka:

Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa na Facebooku dla nastolatkówJak wykonać kopię zapasową danych z Facebooka