Skip to main content

Co się dzieje z Twoim profilem na Facebooku po śmierci?

Facebook ma sekcję FAQ poświęconą trzem opcjom, jakie ludzie mają na koncie zmarłego: upamiętnieniu konta, prośbie o usunięcie konta lub pobraniu zawartości konta, a następnie usunięciu go. Istnieje również aplikacja Facebook, którą można pobrać, o nazwie "Jeśli umrę", którą można skonfigurować w dowolnym momencie przed śmiercią, aby pomóc uporządkować konta społecznościowe i wysłać ostateczną wiadomość, jeśli chcesz.

Utworzenie strony z pamiątkami na Facebooku oznacza przekształcenie jej w stronę, na której ludzie mogą dodawać komentarze i świętować swoje życie, podobnie jak Facebook Fan. Usunięcie konta oznacza, że ​​wszystkie informacje i dane zostaną całkowicie usunięte z Facebooka. Oznaczone zdjęcia pozostaną, jeśli ktoś wcześniej je przesłał lub opublikował, ale wszystkie rzeczy pochodzące z konta zmarłego zostaną usunięte z witryny. Pobieranie zawartości konta na Facebooku wymaga formalnego zgłoszenia, o którym mowa poniżej, gdzie Facebook weryfikuje Cię jako możliwą do pobrania, a następnie zaczyna się od tego procesu.

Tworzenie strony Facebook Memorial

Posiadanie wykonawcy testamentu jest powszechne, ale staje się również powszechne, ponieważ ma cyfrowego executora, który zajmuje się starymi e-mailami, które zapisałeś, swoimi albumami fotograficznymi w serwisie Flickr i Twoim profilem na Facebooku. Jeśli masz cyfrowego wykonawcę, ta osoba może przejąć kontrolę nad swoim profilem na Facebooku, kiedy odejdziesz i zająć się sprawami w twoim imieniu, bez żadnych pytań.

Jeśli jednak nie masz cyfrowego executora, możesz go przekonwertować na stronę pamięci na Facebooku na kilka sposobów. Jednym z nich jest dla ciebie lub kogokolwiek innego żądanie, aby strona została upamiętniona. Gdy konto zostanie upamiętnione, tylko potwierdzeni znajomi mogą zobaczyć oś czasu lub zlokalizować ją w pasku wyszukiwania. Oś czasu nie będzie już wyświetlana w sekcji z sugestiami strony głównej, a tylko znajomi i członkowie rodziny mogą zostawić posty w profilu na pamiątkę.

Aby chronić prywatność zmarłego, Facebook nie udostępnia nikomu danych logowania do konta. Po utworzeniu strony z pamiątkami na Facebooku jest ona całkowicie zabezpieczona i nie może być dostępna dla nikogo. Żądanie może zostać wypełnione, a następnie Facebook zajmuje się upamiętnianiem, powiadamiając wnioskodawcę pocztą elektroniczną po jego zakończeniu. Możesz znaleźć pełne FAQ i możesz wypełnić prośbę o zapisanie konta.

Czy Twoje konto zostało usunięte / usunięte

Innym sposobem zarządzania kontem jest jego całkowite usunięcie. Aby to zrobić, prześlij prośbę, a Facebook przetworzy ją jako specjalną prośbę o zweryfikowanych członków najbliższej rodziny. Ta opcja całkowicie usunie na czas oś czasu i całą powiązaną zawartość z Facebooka, aby nikt nie mógł jej oglądać. Wszystkie zdjęcia i posty pochodzące z danego profilu zostaną usunięte.

W przypadku wszystkich specjalnych wniosków Facebook wymaga weryfikacji, czy jesteś najbliższym członkiem rodziny lub wykonawcą. Wszelkie prośby o usunięcie profilu nie zostaną przetworzone, jeśli nie będą w stanie zweryfikować twojego związku ze zmarłym. Możesz również skorzystać ze specjalnego formularza, jeśli masz specjalne życzenie dotyczące danego użytkownika i jego konta.

Przykłady dokumentów, które Facebook zaakceptuje, obejmują świadectwo urodzenia / zgonu osoby zmarłej lub dokument potwierdzający władzę zgodnie z lokalnym prawem, że jesteś prawowitym przedstawicielem zmarłego lub jego / jej posiadłości. Przejrzyj sekcję o specjalnych prośbach i usunięciach, aby uzyskać jeszcze więcej informacji.

Aplikacja, która obsługuje Twoje ostatnie wiadomości

Ostatnią opcją, która nie została zrealizowana bezpośrednio za pośrednictwem Facebooka, jest trzecia aplikacja o nazwie "If I Die." "If I Die" zawiera filmy wyjaśniające różne rzeczy, które mogą się zdarzyć na Twoim profilu na Facebooku po śmierci. Pierwsza i jedyna tego typu aplikacja "If I Die" pozwala na stworzenie wideo, wiadomości lub wiadomości tekstowej, które można zaplanować do wysłania po przejściu. Aplikacja może zostać dodana na Facebooku.

Dodanie aplikacji na Facebooku pozwala na spersonalizowanie strony profilu. Możesz zostawić wideo lub zgłosić śmierć kogoś innego bezpośrednio za pośrednictwem aplikacji. Wszystko odbywa się za pośrednictwem aplikacji.

Aby zaplanować wysyłanie wiadomości po śmierci, należy kliknąć przycisk "Zostaw wiadomość", aby przejść do ekranu, na którym można zostawić i odebrać prywatne, publiczne i prywatne wiadomości od innych użytkowników aplikacji po tym, jak ty lub ktoś bliski mija.

Ta aplikacja jest przydatna w zapewnianiu zamknięcia i pozwala każdemu w życiu wiedzieć, że je kochasz, zanim Twoje konto na Facebooku zostanie usunięte lub upamiętnione za pomocą jednego z powyższych kroków. Mają kanał YouTube poświęcony klipom wideo przedstawiającym aplikację, sposoby jej najlepszego wykorzystania i wszystkie jej funkcje.

W Najczęściej zadawanych pytaniach na Facebooku dokładają starań, aby zaoferować opcje, które zapewnią ochronę prywatności zmarłego, a inni będą mogli je zapamiętać poprzez swój profil, jeśli sobie tego życzą. Jeśli kiedykolwiek pojawi się kwestia własności intelektualnej związanej z profilem zmarłego, możesz zgłosić problem, zadać pytanie lub poprosić Facebooka o dalsze wskazówki, jak sobie z nim poradzić.